Amusement
Tien tv-programma’s waarin je geld kan verdienen
Jacob-Jan van de Groep
  ·  Meer over spelshows op tv lees je hier
Miljoenenjacht
De koning onder de programma’s waar je geld kan winnen is toch wel Miljoenenjacht. Het spel, waar Linda de Mol al sinds het begin het gezicht van is, bestaat al meer dan 20 jaar. Het principe van het spel is best simpel; een notaris verdeeld over 26 koffers diverse geldbedragen, variërend van één eurocent tot vijf miljoen euro.
De kandidaat die het finalespel bereikt, na diverse vragenrondes en een kans om een vast geldbedrag te winnen of met een rekensom de ander af te troeven, kiest één van de 26 koffers. Daarna speelt hij per ronde een aantal koffers weg. Naargelang het programma en de hoogte van de overgebleven prijzen doet de bank een bod op de koffer van de kandidaat. Uiteindelijk is het aan de kandidaat om er een zo hoog mogelijk geldbedrag uit te slepen door naar tevredenheid een deal met de bank te sluiten.
BankGiro Miljonairs
In BankGiro Miljonairs, dat in 2019 terugkeerde op de buis met Robert ten Brink als presentator, krijgt de kandidaat vijftien meerkeuzevragen waarbij vier antwoorden mogelijk zijn voorgeschoteld. De moeilijkheidsgraad van de vragen stijgt naarmate het te winnen bedrag hoger wordt.
Achtervang voor de kandidaat is dat na de vijfde (500 euro) en de tiende vraag (16.000 euro) een drempel is gelegd waardoor men niet verder terug kan zakken dan het bedrag dat daarvoor staat. Ook krijgt de kandidaat drie hulplijnen ter beschikking, te weten het publiek, de 50/50-mogelijkheid en het bellen van een vriend. Na het beantwoorden van vijftien meerkeuzevragen wint de kandidaat 1 miljoen euro.
The Wall
In BankGiro Loterij The Wall speelt een koppel samen om een geldbedrag te winnen. In de eerste ronde beantwoorden zij de vragen samen, waarna ze bij een goed antwoord een groene bal van de muur naar beneden mogen laten vallen, die daarna in een van de vijftien gaten waar een geldbedrag bij hoort vallen. Als het antwoord fout is, moeten de kandidaten de rode bal naar beneden gooien.
Het geldbedrag waar de bal in valt, wordt dan van het totaal afgetrokken. In de tweede ronde wordt een lid van het koppel in een geluidsdichte cabine achter de muur gezet, waardoor de ander in zijn eentje de vragen moet beantwoorden. In de finale moet de geïsoleerde speler beslissen of hij namens het koppel kiest voor een vaststaand bedrag of dat hij gokt dat zijn partner succesvol is geweest met het spel op de muur en een hoger bedrag bij elkaar heeft gespeeld.
Eén tegen 50
Een speler moet vijftig kandidaten uitschakelen om zelf met de prijs ervandoor te gaan. Elke vragencategorie is er de keuze tussen een makkelijke of moeilijke vraag. Tot 2019 stonden er drie antwoordmogelijkheden, sindsdien zijn er steeds twee opties (twee foto's, twee geluidsfragmenten, twee setjes van drie antwoorden, etc.) mogelijk. Elke speler vertegenwoordigt een procentuele waarde van het uiteindelijk geldbedrag van 50.000 euro dat kan worden gewonnen. De presentatie van Eén tegen 50 is een kolfje naar de hand van Caroline Tensen. Het programma heette voor de coronacrisis trouwens Eén tegen 100.
We want more
We want more is een talentenjacht van SBS6. Artiesten moeten de jury, bestaande uit Davina Michelle, André Hazes, Ali B, Trijntje Oosterhuis en Henk Poort, zien te overtuigen om telkens verder te komen. De winnaar van de zangwedstrijd krijgt in tegenstelling tot andere programma’s geen platencontract, maar een bedrag van 100.000 euro.
50/50
Het spelprincipe van 50/50 op SBS6 is een gemakkelijke. Twee kandidaten staan tegenover elkaar en samen krijgen ze per aflevering 50 vragen voorgeschoteld. Elke vraag levert een bedrag van 50 euro op. De laatste vraag is de beslissende of de deelnemer het geldbedrag mee naar huis mag nemen. De winnende kandidaat mag daarna terugkomen om zijn bedrag op te hogen. Winston Gerschtanowitz en/of Kim-Lian van der Meij stellen de vragen aan de kandidaten.
De zwakste schakel
In theorie kun je in De zwakste schakel veel geld verdienen, ware het niet dat de kandidaten al heel snel ‘bank’ roepen om er niet linea recta uitgestemd te worden door hun medekandidaten als ze een vraag verpesten. Aan het eind van het spel strijden de twee overgebleven kandidaten om de volledige prijzenpot. Slechts één kandidaat wint het geld, alle anderen gaan naar huis met niets. Bridget Maasland zou zeggen; 'je bent de zwakste schakel, tot ziens'.
Lingo
Bij Lingo kun je een aardig zakcentje verdienen. Het immens populaire woordspel is inmiddels in handen van Jan Versteegh, die sinds zijn overstap naar SBS6 in 2019 het gezicht is. Koppels kunnen maximaal drie keer terugkomen en zo drie afleveringen winnend afsluiten en een geldbedrag ophalen. Extreme geldbedragen worden er doorgaans niet gewonnen. Dat was wel het geval tijdens de jubileumuitzending (5000e aflevering) en in 1994. Toen werden er drie groene ballen getrokken en kregen de kandidaten 20.450 gulden.
Bingo! De 100.000 euro kwis
Elke aflevering van Bingo! De 100.000 euro kwis ontvangt presentator Jan Versteegh bij SBS6 zeven deelnemers die een quiz spelen bestaande uit een totaal van zeven rondes. Na elke ronde valt er een kandidaat af totdat de laatste kandidaat het finalespel kan spelen. Daarin draait het om zeven kokers, zes lege en eentje met een geldprijs van 100.000 euro. Door zes vragen goed te beantwoorden zijn de zes lege kokers weg te spelen. De kandidaat krijgt bij twijfels ook een uitstapmogelijkheid; de garantie op een geldprijs van 35.000 euro.
The Voice of Holland
Een van de best bekeken talentenjachten van afgelopen decennium is The Voice of Holland. De eerste winnaars kregen ‘slechts’ een platencontract en een auto, maar sinds een aantal jaar zit de winnaar er financieel ook iets warmer bij. Zij krijgen namelijk een geldprijs van 50.000 euro. Het enige wat de zanger of zangeres daarvoor hoeft te doen is de talentenjacht op RTL4 te winnen. Tijdens de blind auditions moet één van de juryleden omdraaien om door te gaan. Daar staan The Battles op het programma, gevolgd door The Knockouts. Uiteindelijk belanden de kandidaten in de liveshows, afgesloten door de finale. Daarin nemen vier kandidaten het tegen elkaar op.
Wat je verder niet mag missen
Alle tipsPartnerbijdrage
De indringende dramaserie De Toeslagenaffaire is nu te zien op NPO Start
Het toeslagenschandaal ontwrichtte de afgelopen jaren de levens van heel veel gedupeerde families. Over dit enorme drama is een driedelige Nederlandse serie gemaakt die je nu kunt zien bij NPO Start.Laatste nieuws van TVgids.nl
Meer nieuws 14:54Welke BN'er is de Vampier in The Masked Singer 2024?
14:23Welke BN'er gaat er schuil in het pak van de Zure Bom in The Masked Singer 2024?
14:05Wie is De Struisvogel in The Masked Singer 2024?
13:52Wie vermomt zich als De Mammoet in The Masked Singer 2024?
13:27Huub Stapel vanaf januari langs de Schelde