TVgids.nl
Klik op 'toestaan' om meldingen van TVgids.nl te ontvangen.
Amusement
Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1970 won 't Schaep met de 5 pooten.
Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen
In de Amsterdamse Jordaan was het in 1969 al goed toeven. In buurtcafé 't Schaep met de 5 pooten had de barkeeper een gouden hart en waren de stamgasten kleurrijk en goed van de Amsterdamse tongriem gesneden. Tussen het drinken en het werken door barstten de cafégangers regelmatig uit in een humoristisch liedje met een vaak vileine tekst over de snel veranderende maatschappij. Waar vind je dat tegenwoordig nog?
Eli Asser schreef 't Schaep met de 5 pooten en Harry Bannink maakte de liedjes, waarvan er nog een heel aantal in het nationale geheugen zit. Spil van de serie was Kootje de Beer (Piet Römer), liefdevol ‘Beertje’ genoemd. De kelner heette Lukas Blijdschap (Leen Jongewaard, winnaar van de Ring voor zijn rol in Ja Zuster, Nee Zuster).
Stamgasten zijn de eigenares van een naburige wasserette Dora Lefèvre, oftewel Tante Door (wijlen Adèle Bloemendaal), haar echtgenoot Nico (Kees Brusse), sexy Lena Braams (Willeke van Ammelrooy) en de gezellige, volkse Arie Balk (Cor Witschge) en Huipie van Duivenbode (Piet Hendriks).
De liedjes van de hand van Harry Bannink waren misschien wel grootste troef van 't Schaep. 't Zal je kind maar weze, Vissen, We benne op de wereld... en Als je mekaar niet meer vertrouwen kan zijn nog steeds knallers in menig buurtcafé.
Het originele Schaep trok een ongelooflijke hoeveelheid kijkers. De serie werd één keer per maand uitgezonden en dan zat 70 procent van alle Nederlanders aan de buis gekluisterd. Dat waren 6,25 miljoen kijkers. Een doorslaand succes. Toch werden er uiteindelijk maar acht afleveringen opgenomen. Een vervolg lag voor de hand, maar een ordinaire ruzie gooide roet in het eten.
Bedenker Joes Odufré wilde de rechten van de serie niet verkopen aan Joop van den Ende, en schrijver Eli Asser wel. Toen duidelijk werd dat er geen nieuwe afleveringen werden gemaakt, zag de KRO er geen gat meer in en besloot rigoureus alle banden te vernietigen. Een beslissing waar de omroep nu spijt van heeft als haren op zijn hoofd. Alleen een compilatie van de liedjes is bewaard gebleven - net als bij Ja Zuster, Nee Zuster - en die zijn nog steeds verkrijgbaar op dvd.
Eli Asser probeerde het vlak na het einde van 't Schaep met hetzelfde recept nog eens. Maar de belevenissen van een stel bijdehante buurtbewoners in café De Kip met de Gouden Eieren (met liedjes van Joop Stokkermans) kon het publiek niet zo bekoren als 't Schaep.
Ondanks de slechts acht afleveringen kiezen de kijkers massaal voor 't Schaep met de 5 pooten bij de Gouden Televizier-Ring Verkiezing van 1970. En dat betekende na Stiefbeen en zoon ring nummer 2 voor Piet Römer. In totaal zou hij drie ringen bemachtigen (ook eentje voor Baantjer); een unieke prestatie! Een interview met Piet Römer over deze Ring lees je hier.
Frank Houtappels zou 38 jaar later met een remake van de serie komen, met dezelfde meezingers, die het nog steeds goed deden. In de loop der jaren kwamen er diverse varianten van het Houtappels Schaep: Doortje, Kootje en rest gingen uit varen, probeerden het in Spanje en zomerden op de camping, maar uiteindelijk kwamen ze toch weer uit in die bekende bruine kroeg... Heh, gezellig!
Noteren maar: Het tweede seizoen van Eén Grote Familie verschijnt op deze datum
12:56Zien: Iris Rulkens imiteert Olof en Femke uit Married at First Sight
12:34De stem van Samson is overleden
11:41Dit programma vervangt The Summit op RTL 4
11:16Johan Derksen verbaast: ‘Dick Schoof heeft echt een lekkere vriendin’