TVgids.nl
Klik op 'toestaan' om meldingen van TVgids.nl te ontvangen.
Muziek
De driedelige documentaireserie Spiegelbeeld: Het leven van Willeke Alberti geeft een inkijk in de carrière van de 77-jarige ‘grande dame’ van het Nederlandse lied. Die begon bescheiden, maar werd grootser dan groots.
Televisiekijkend Nederland leerde de elfjarige Willeke Alberti in 1957 kennen in musical Duel om Barbara. Bij haar vader – de populaire volkszanger Willy Alberti – had ze al een blik achter de schermen gekregen tijdens zijn matineevoorstellingen en met hem bracht ze in 1958 ook haar eerste single uit. ‘Pappie, ik wilde u vragen’ werd misschien geen hit, de piepjonge zangeres had wel een vooruitziende blik. “Wat mij ook de toekomst mag schenken. Mijn hartje zal zingen voortaan.”
“Spiegelbeeld, vertel eens even. Ben ik heus zo oud als jij?” Op haar achttiende scoorde Alberti haar eerste hit met ‘Spiegelbeeld’, een liefelijk liedje over een meisje dat terugkijkt op haar tienertijd. En goed voor Alberti’s eerste gouden plaat. Terwijl vader en dochter Alberti maandelijkse zaterdagavondshows voor de Avro presenteerden, bracht ze bekende nummers als ‘Mijn dagboek’ (1964) en ‘Morgen ben ik de bruid’ (1966) uit. In 1965 trouwde ze met bassist Joop Oonk.
Na Alberti’s hoofdrol in de dramaserie en Gouden Televizier-Ring-winnaar De Kleine Waarheid kon een filmrol niet uitblijven. In 1975 speelde ze prostituee Sien in Rooie Sien. Teleurgesteld en hoopvol tegelijk zingt ze ‘Telkens weer’, nog altijd een van de meest iconische nummers uit de Nederlandse muziek- en filmgeschiedenis. Het is een van Alberti’s favorieten, zei ze in 2019 in Trouw: “Ik voel het met mijn hele lijf als ik het zing. Iedereen hoopt op de ware. Ik ook.”
Het witte doek bleek toch niet voor Willeke Alberti gemaakt. De muziekwereld daarentegen wel: in 1981 ontving ze een Gouden Harp voor haar oeuvre. Hierna werd het wat stiller rondom de zangeres, haar gezin stond even voorop. In 1987 maakte ze een succesvolle rentree met ‘Samen zijn’. Geschreven voor de kinderserie Pompy de robodoll, over een weesjongetje en zijn robotvriendje. Het nummer werd hierna vele malen gecoverd, onder andere door goede vriend Paul de Leeuw.
Haar vader had haar nog zo gewaarschuwd: als ze ooit zou meedoen aan het Songfestival, zou ze wel eens onderaan kunnen eindigen. Toch liet Alberti zich overhalen. Uit acht speciaal voor haar geschreven liedjes koos ze ‘Waar is de zon’. Ze zong het vol overgave, maar Europa was niet onder de indruk. Alberti eindigde – zoals haar vader al vreesde – in de onderste regionen. Dankzij zijn waarschuwing was ze erop voorbereid en kon ze met opgeheven hoofd de wedstrijd verlaten.
Willeke Alberti is een familiemens, en dat is terug te horen in haar repertoire. In 1995, tien jaar na haar vaders overlijden, bracht ze zijn ‘De glimlach van een kind’ opnieuw uit, nu als duet. In 2014 zong ze het opnieuw, nu met zoon Johnny, voor stichting Het Vergeten Kind. Een sleutelmoment in haar carrière, net als haar rol in de Jordaanmusical De Jantjes. Mocht die ooit weer op de planken komen, dan wil Alberti graag opnieuw straatmuzikant Na Druppel spelen.
In 2016 zong Willeke Alberti in MAX maakt mogelijk een ode aan mantelzorgers: ‘De liefde van je vrienden’, begeleid door een dertigkoppig koor. Hoewel ze afgelopen zomer haar allerlaatste solotournee afsloot, betekent dit niet het einde van haar artiestenbestaan. Ze doet alleen nog de optredens waar ze energie van krijgt. Vooral in verzorgingshuizen, waar ze herinneringen ophaalt met de bewoners. Alberti zal dus blijven zingen, zolang de toekomst dit haar mag schenken.
Spiegelbeeld: Het Leven van Willeke Alberti is vanaf zaterdag 5 november wekelijks om 21:25 uur te zien op SBS6.
Schema en uitslagen PDC WK Darts 2025
06:47Vanavond op TV: Scrooge live, Expeditie Robinson, Mean Girls
00:01Advent dag 22 | Geniet van de jubileumeditie van Scrooge Live
23:00Dit zijn de elf potentiële deelnemers van B&B Vol Liefde 2025
21:51Raymond van Barneveld 'genaaid' op WK Darts 2025