Muziek
André Rieu blikt vooruit op eigen realityserie Welcome to My World
Ernest Marx
  ·    ·  
LAATSTE UPDATE: 01-12-22 13:36
André Rieu (73) weet muzikaal van geen ophouden. André Rieu: Welcome to My World toont hoe hij tijdens de coronapandemie toch pas op de plaats moest maken én een nieuwe hobby vond.
Op zijn hotelkamer in Tel Aviv heeft André Rieu net zijn dagelijkse sportuurtje achter de rug. De avond ervoor trad hij in Israël op voor een uitverkochte zaal en hij bereidt zich voor op nog twee concerten in de Menora Mivtachim Arena.
"Mijn personal trainer reist altijd met mij mee en elke ochtend doe ik met hem aan krachttraining", vertelt André aan de telefoon. "Ik heb nu dus allemaal gewichten en halters op mijn kamer liggen die het hotelpersoneel hier op mijn verzoek heeft gelegd. Het is voor mij al jarenlang een vast stramien; na het ontbijt eerst een uur stevig sporten."
Wanneer ben je daarmee begonnen?
"Op mijn 62e ben ik twee keer achter elkaar overspannen geweest. Toen dacht ik: er moet iets veranderen. Mijn huisarts zei daarop dat ik wat te zwaar was en ik echt wat aan mijn gezondheid moest doen. Hij raadde me een personal trainer aan die elf jaar later nog altijd bij me is. Ruud is naast personal trainer ook arts, bewegingsdeskundige en voedingsdeskundige. Bovendien is hij vicewereldkampioen bankdrukken. En dat is ook wel te zien! Hij is zo breed dat hij in een gewoon vliegtuig twee stoelen nodig heeft."
Kunnen we concluderen dat je nu topfit bent?
"Ik denk dat je dat wel kunt zeggen. Ik ben nu weliswaar 73, maar ik denk dat ik fitter ben dan sommige jonkies die in mijn orkest rondlopen. Maar het moet ook. We doen tussen de tachtig en de honderd concerten per jaar over de hele wereld. Ik heb net zelfs weer drie nieuwe tourbussen gekocht omdat mijn oude bussen gewoon op waren. Ik tour echt met de intentie om dit werk nog dertig jaar te kunnen doen. Vandaar dat ik zo fit mogelijk wil blijven."
Na de optredens in Tel Aviv reist Rieu met zijn zestigkoppige orkest door naar Lissabon voor enkele concerten. Daarna staan onder meer Wenen, Bratislava, Skopje, Belgrado, Zagreb en Salzburg op het programma. Half december volgen nog vijf optredens in Maastricht. Vervolgens lonkt het buitenland weer.
Overal ontvangt zijn trouwe aanhang hem even enthousiast. Al jaren kunnen diezelfde fans op televisie ook zien hoe het hem achter de schermen vergaat. André Rieu: Welcome to My World is een Britse reallifeserie die AVROTROS in Nederland uitzendt.
"We merkten jaren geleden dat het publiek het heel leuk vindt om ook te zien wat er op tournee gebeurt als we niet op de bühne staan. Toen dachten we: dat laten we vaker filmen. Dus als er iets bijzonders plaatsvindt, zoals toen we drie weken geleden voor het eerst in Uruguay optraden, dan gaat er een cameraploeg mee. De mensen vinden dat leuk en wijzelf ook."
In Nederland start nu het vierde seizoen, over jouw leven en werken in coronatijd. Daarin blijkt dat je een nieuwe hobby hebt gevonden: taarten bakken. Hoe is dat zo gekomen?
"Als ik 's nachts na een concert niet kan slapen, kijk ik altijd bakfilmpjes op YouTube en die sla ik dan op. Alleen had ik nooit de tijd om daar iets mee te doen. Maar toen kwam de pandemie en zaten we ineens verplicht thuis. Ik ben niet iemand die stil kan zitten. Ik slaap óf ik doe iets. Daartussenin zit voor mij niks. Dus ik dacht: dan ga ik maar bakken. Ik heb eerst allemaal bakspullen gekocht en ben gewoon begonnen. Wonder boven wonder waren mijn baksels nog lekker ook."
Maar die interesse was er zomaar ineens?
"Dat kwam gaandeweg. Ik zag steeds vaker filmpjes voorbijkomen van Cees Holtkamp, een banketbakker uit Amsterdam. Ik vond dat een leuke vent. Hij bakte samen met zijn kleindochter de lekkerste dingen en legde goed uit hoe hij dat deed. Van het een kwam het ander. Ik heb contact met hem gezocht en tegenwoordig helpt hij mij om mijn taarten nog beter te maken."
Bak je ook weleens met jouw kleinkinderen?
"Het leuke is dat mijn zoon Pierre en zijn kinderen vijftig meter van mij vandaan wonen. Dus als de kleinkinderen iets willen bakken, zegt Pierre altijd: 'Ga maar naar opa, die heeft alles in huis.' Maar in het begin, tijdens corona, konden we dat natuurlijk niet samen doen, toen mochten we niet bij elkaar komen. Maar uiteindelijk is dat er zeker van gekomen."
Heb je als banketbakker een specialiteit?
"Ik kan inmiddels zoveel. Maar wat ik zelf heel lekker vind, is zo'n traditionele Paris-Brest. Dat is een vrij moeilijke taart. Die maak je met soesjesbeslag en een speciale notencrème. Echt heerlijk."
Heeft de coronatijd jou – behalve bakkennis – nog andere inzichten gegeven?
"Jazeker. Ik ben me er extra van bewust geworden hoe dierbaar mij de mensen zijn met wie ik werk. Ik heb naast mijn fantastische Johann Strauss Orkest natuurlijk ook een heel bedrijf om me heen verzameld met geweldige mensen. Toen door corona alles stillag en we geen idee hadden voor hoelang, wilde ik hoe dan ook die groep in stand houden. Natuurlijk kregen we steun van de regering. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Maar de regering betaalde niet alles."
"Om alle mensen in dienst te kunnen houden moesten wij de rest zelf betalen en dat heb ik met alle liefde gedaan. Het draait namelijk niet om alleen de functie van een secretaresse of een trompettist. Daarachter zitten allemaal mensen die ik al jarenlang ken. Zeker toen ik moest besluiten hoe we tijdens corona verder zouden gaan, besefte ik nog eens extra hoe waardevol zij allemaal voor me zijn. Het voelt echt alsof ik twee families heb. Mijn eigen familie en die waarmee ik al meer dan 25 jaar de hele wereld rondtrek."
Wat is na al die jaren jouw grootste drijfveer om daarmee door te gaan?
"Heel simpel: op de bühne muziek maken voor mensen die daar zichtbaar gelukkig van worden. En daar worden mijn orkest en ik ook weer gelukkig van. Dat is nu mijn drijfveer en dat was ook al zo voor mijn doorbraak in 1994. Daaraan is niks veranderd. Alleen was de doorbraak destijds natuurlijk een heel leuke bijkomstigheid. Want je zal maar als onbekende muzikant ineens een miljoen albums verkopen in ons kleine landje! Na ons heeft nooit meer iemand dat gepresteerd."
"Eerder verkocht Michael Jackson van zijn album Thriller een miljoen platen in Nederland. Maar wel in twee jaar. Mij is dat in één jaar gelukt en daar ben ik nog altijd erg trots op. En dat hielp natuurlijk wel om concertpromotors in het buitenland geïnteresseerd te krijgen: 'Wat gebeurt daar in Nederland?! Wie is die André Rieu?' Maar dat betekende niet dat ik vervolgens op mijn lauweren kon gaan rusten. Ik ben gewoon stug doorgegaan. En ik doe dat nu nog steeds met het allergrootste plezier. Vandaar dat ik hoop dat ik dit nog dertig jaar mag blijven doen."
André Rieu: Welcome to My World is op 7 en 8 december 2022 om 19:05 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.
Wat je verder niet mag missen
Alle tipsLaatste nieuws van TVgids.nl
Meer nieuws 20:45Welke BN'er is de Vampier in The Masked Singer 2024?
20:10Wie vermomt zich als De Mammoet in The Masked Singer 2024?
19:31Documentaireserie over André Hazes op komst bij de publieke omroep
18:25Videoland stilt het gemis van Mocro Maffia-kijkers
18:09De Kwis met Ballen keert terug op televisie