TVgids.nl
Klik op 'toestaan' om meldingen van TVgids.nl te ontvangen.
Reality
In het dertiende seizoen van Boer Zoekt Vrouw Europa gaan Nederlandse boeren uit vijf verschillende Europese landen op zoek naar de liefde van hun leven. Waarom blijven we kijken? ‘Het is een spiegel.’
Met een rode muts op en een poepschep in haar hand staat presentatrice Yvon Jaspers in de stal van boer Haico uit Denemarken. “Je hebt nog nooit een relatie gehad”, zegt ze terwijl ze hem met grote ogen aankijkt. Ongemakkelijk schudt hij zijn hoofd. “Leuk is anders”, zegt hij.
Boer Zoekt Vrouw is terug. Het programma trekt een miljoenenpubliek (al is het minder dan voorheen, red) en dat is volgens datingcoach Denise Janmaat niet voor niets. “Er zijn tegenwoordig heel veel datingshows, maar in Boer Zoekt Vrouw krijgen deelnemers echt de ruimte om te laten zien wie ze zijn, bijvoorbeeld door de brief die ze schrijven. En tijdens de dates en de logeerweek is er veel tijd om elkaar te ontdekken. Slow dating noem ik dat. Als kijker word je daarin meegenomen.”
Bij de meeste boeren gaat dat daten niet bepaald vanzelf en dat levert memorabele televisie op. Denk aan paardenfokker Geert Jan die in een konijnenpak zijn vrouwen instopt, of aan de in Canada wonende Drentse boer Riks die het zwaar had – het naar eigen zeggen ‘slim aan de wortel kreeg’ – met al die vrouwen op zijn erf. Waarom kijken we zo graag naar ongemakkelijke situaties? “Het is juist dat ongemak dat aanspreekt, omdat het eigenlijk een spiegel is. Kijkers herkennen zich, bewust of onbewust, in het gedrag van de boeren of hun dates”, zegt Janmaat.
Als datingcoach organiseert ze onlinebijeenkomsten voor singles waarin ze de afleveringen van Boer Zoekt Vrouw analyseert. “In het vorige seizoen had je bijvoorbeeld Maud die zich helemaal op boer Evert stortte en meteen bij hem in wilde trekken. De singles die ik coach werden daar heel nerveus van, we bespreken dan waar dat gevoel vandaan komt.”
Wat het programma ook aantrekkelijk maakt, is de setting: uitgestrekte graslanden, kalfjes in het stro en geprakte aardappels in boerenbonte borden. Esther Peeren, hoogleraar Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam, doet in vijf landen onderzoek naar de verbeelding van het platteland in tv-programma’s. “Op een boerderij wordt nu heel anders gewerkt dan een halve eeuw geleden, maar in Boer Zoekt Vrouw en andere tv-programma’s wordt de idylle van het ouderwetse platteland in stand gehouden. Je ziet geen megastallen en hoort geen gesprekken over of de boeren hun hoofd financieel wel boven water kunnen houden.”
In het eerste seizoen van Boer Zoekt Vrouw was dat anders, ontdekte Peeren. “Er was meer aandacht voor de manier waarop er tegenwoordig geboerd wordt en de verschillen tussen boerenbedrijven werden uitgelegd. Maar toen bleek dat de kijker vooral geïnteresseerd is in de liefdesverhalen, werd de boerderij steeds meer een romantisch decor in plaats van een bedrijf.”
Dat die idylle aanspreekt, weten ze al langer in het Verenigd Koninkrijk. “Daar kan je de hele dag naar programma’s als Escape to the country kijken”, vertelt Peeren. Uit haar onderzoek blijkt dat de romantische beelden invloed hebben op hoe mensen over het platteland denken. “Men vindt het in een veranderende wereld een geruststellende gedachte dat op het platteland de tijd stil lijkt te staan. Dat alle boeren vroeg opstaan, buren naar elkaar omkijken en je geen vreemden tegenkomt. Op dat beeld spelen politieke partijen als BBB graag in.”
Dat er na twaalf seizoenen Boer Zoekt Vrouw nog steeds boeren zijn die een partner zoeken, verbaast datingcoach Janmaat niet. “Er zijn in de gehele samenleving steeds meer singles, van alle leeftijden. Dat maakt het programma ook interessant: sommige boeren willen graag een gezin stichten, anderen zitten in een heel andere levensfase.”
En hoewel de deelnemende boeren vrijwel verzekerd zijn van een mediastorm, doen ze toch mee. Waarom? “Van alle datingshows is Boer Zoekt Vrouw toch een van de meer integere. En de succesratio is hoog”, zegt Peeren. Van de 103 boeren vonden er 85 een vaste relatie en het aantal Boer Zoekt Vrouw-baby’s is inmiddels de honderd gepasseerd. De boeren van dit seizoen ontvingen samen 621 brieven. Of in een van de postzakken de grote liefde van Haico zit, gaan we de komende weken ontdekken. Zijn vader moedigt de zoektocht van zijn zoon in ieder geval van harte aan. Want een boer zonder vrouw, dat vindt hij niks. “Als je binnenkomt na het melken, is de keuken leeg.”
Boer Zoekt Vrouw Europa is sinds 17 september 2023 iedere zondag om 20:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.
Wanneer is Even tot Hier in 2025 te zien?
10:10Het vijfentwintigste seizoen van Postcode Loterij Miljoenenjacht begint op deze datum
09:20Denkend aan Vlaanderen met André en Janny vanaf deze datum te zien
09:00De TV van gisteren: Winter Vol Liefde-kijkers gaan nu al los over Moniques 'moederlijke' advies
06:47Vanavond op TV: Bij Van Boven thuis, Matlock, The Foreigner