Sterren
Het cv van talkshowster Renze Klamer in een notendop
Richard Roosenboom
  ·    ·  
LAATSTE UPDATE: 11-04-23 19:04
De komende weken zit Renze Klamer elke zondag op zijn inmiddels vertrouwde stek aan de RTL 4-talkshowtafel. Maar er zijn veel meer plaatsen waarop de presentator zich thuis heeft gevoeld.
Op de EO Jongerendag
Het publiek maakte voor het eerst kennis met Renze Klamer in 2011, toen hij de presentatie van de EO-Jongerendag voor zijn rekening nam. De, toen nog piepjonge, presentator was twee jaar eerder binnengekomen als stagiair, op de marketingafdeling van de omroep. Opmerkelijk: Klamer had geen journalistieke achtergrond, maar deed de opleiding vrijetijdsmanagement en liep stage op de marketingafdeling van de omroep.
Na Knevel & Van den Brink
De EO zag al snel dat er met Renze Klamer een ruwe diamant was gevonden, legde hem vast en liet hem een aantal journalistieke cursussen doorlopen. Het enige wat nog ontbrak, was ervaring, en zijn omroep bood hem een gouden kans. Aansluitend op de dagelijkse talkshow Knevel & Van den Brink ondervroeg Klamer voor de onlinerubriek ‘Makkelijk praten achteraf’ de gasten over de uitzending. Hierdoor maakte hij in de relatieve luwte vlieguren met meer dan vierhonderd prominente gasten.
In de ether
Nog zo’n gouden kans voor Renze Klamer: hij kon aan de slag op NPO Radio 1, voor het programma Langs de lijn en omstreken. Hij presenteerde het samen met Robbert Meeder. Het bleek een gouden duo: Klamer kon veel van zijn ervaren collega leren en tegelijkertijd bewonderde Meeder de losheid en het improvisatievermogen van zijn jonge cohost: ‘Een redacteur kan een lijn van het gesprek voor hem bedenken, maar als een gast iets zegt wat interessanter is, laat Renze Klamer die lijn los. Dat moet je durven en kunnen’, zei hij in de Volkskrant.
Achter de piano
Ook andere omroepen hadden de jonge presentator inmiddels ontdekt, en BNNVARA strikte hem voor De Vooravond. Samen met Fidan Ekiz maakte Renze Klamer een vrolijk maar ook inhoudelijk programma op het tijdslot van De Wereld Draait Door. Samen interviewden ze gasten, niet schromend om ook een soms pittige mening door te laten schemeren.
Of, in Klamers geval, achter de piano een liedje te spelen. Dat zorgde voor kromme tenen in de huiskamers, maar veel kijkers wisten De vooravond te waarderen. Een heel lang leven was de talkshow desondanks niet beschoren. Tot onbegrip van veel kijkers en de presentatoren zelf draaide de omroep het programma ‘wegens gebrek aan urgentie’ de nek om.
Bij RTL
Na de eerste tegenslag in zijn carrière, nam Renze Klamer even de tijd om een nieuwe uitdaging te vinden. Het werd RTL, waar hij naast Eva Jinek, Beau van Erven Dorens en Humberto Tan de vierde presentator in de talkshowcarroussel is. Hij onderscheidt zich van de collega’s door veel aandacht te geven aan muziek en ook nu valt zijn losheid op. Tot nu toe was Klamers werkterrein hoofdzakelijk het weekend en de zomer, maar wie weet verandert dat in de toekomst.
In Slovenië
En er zit nog een mooi project voor Klamer aan te komen bij RTL: hij mag een groot amusementsprogramma presenteren: Het Onbekende, gemaakt door het team achter De Verraders. Het is een afvalrace met bekende en onbekende Nederlanders in de Sloveense natuur. Het programma is vanaf volgende maand te zien, primetime op de vrijdagavond van RTL 4.
Renze is vanaf aanstaande zondag weer wekelijks rond 21:35 uur te zien op RTL4.
Wat je verder niet mag missen
Alle tipsPartnerbijdrage
De indringende dramaserie De Toeslagenaffaire is nu te zien op NPO Start
Het toeslagenschandaal ontwrichtte de afgelopen jaren de levens van heel veel gedupeerde families. Over dit enorme drama is een driedelige Nederlandse serie gemaakt die je nu kunt zien bij NPO Start.Laatste nieuws van TVgids.nl
Meer nieuws 09:56Tatjana Šimic heeft een rol in de spin-off van Flodder
09:30Gisteren in Het Sinterklaasjournaal: de Pieten vechten om de laatste cadeautjes
08:47De TV van gisteren: Kijkers keihard over gasten in Boerderij van Dorst
06:47Vanavond op TV: De Bevers verleggen grenzen, Furious 7, Scary Movie 5
01:12Komende week in GTST: Losgekoppelde levens en de zorgwekkende ziekenboeg