TVgids.nl
Klik op 'toestaan' om meldingen van TVgids.nl te ontvangen.
Televisie
Ruben Nicolai gaat voor het derde seizoen van De Erfgenaam op zoek naar de rechtmatige eigenaren van een erfenis. Ditmaal niet alleen geld, maar ook spullen. ‘Die kleine theekopjes brachten me langs een gruwelijke geschiedenis.’
De verre reizen, de mooie verhalen: ze horen bij De Erfgenaam, een programma dat volgens Nicolai uit verbazing ontstond. Want hoe is het mogelijk dat er in de staatskas voor 100 miljoen euro aan ongeclaimde erfenissen zit? Nou, dat werkt als volgt: als een erfgenaam niet wordt gevonden of de erfenis niet wil aannemen, stort de notaris het geld in de zogenaamde consignatiekas. Het ministerie van Financiën houdt het in bewaring, maar niet voorgoed: het geld blijft er twintig jaar. Nicolai: “Dat geld ligt soms dus twintig jaar te wachten op mensen die daar helemaal geen weet van hebben.”
Dit is al het derde seizoen van ‘De erfgenaam’. Wat maakt dit programma voor jou als presentator zo leuk?
“Het is een ongelooflijk interessante speurtocht waarbij je op bijzondere verhalen stuit. Nu ik zoveel tijd heb doorgebracht in de archieven – die overigens allemaal hetzelfde ruiken – kan ik ook steeds beter tussen de regels lezen. En ik kan mensen af en toe blij maken met een erfenis die ze nooit hadden verwacht. Geld dat soms precies op het juiste moment komt.”
Zijn er dit seizoen ook zaken die je zo hebben geraakt?
“Zeker. We hebben ditmaal niet alleen gezocht naar de erfgenamen van geldbedragen, maar ook van spullen. Een familie vroeg ons bijvoorbeeld op zoek te gaan naar de rechtmatige erfgenamen van een kindertheeservies, een theepotje in het formaat van een aardbei met nog kleinere kopjes. Het serviesje kwam in de familie terecht toen twee Joodse meisjes uit de buurt het in 1942 in bewaring gaven omdat ze naar Duitsland moesten. Ze zouden het weer ophalen zodra ze terugkwamen. Die kleine theekopjes brachten me langs een gruwelijke geschiedenis.”
Een zoektocht naar een erfgenaam leidt niet altijd tot een goed verhaal of een happy end. Wat gebeurt er dan?
“Klopt, daarom is het ook een heel duur programma om te maken. Soms worden de nabestaanden niet gevonden, maar het komt ook voor dat erfgenamen niet op tv willen. Dan bedanken ze ons voor de zoektocht, maar mogen we het niet uitzenden. Zo vertelde een familie die we opspoorden dat de overledene in kwestie zwaar alcoholist was geweest en zich van iedereen had vervreemd. Dat vonden ze te pijnlijk om naar buiten te brengen en dat begrijp ik heel goed.”
‘De erfgenaam’ is een heel ander genre dan de liveshows die je vaak presenteert. Zou je dit soort programma’s vaker willen maken?
“Ik hoef niet meer van het een of van het ander, die variatie in mijn televisiewerk maakt me juist blij. De ene dag ben ik met een filmploeg op reis om de eigenaren van een erfenis te vinden, de volgende dag kondig ik een zingende baksteen aan. Dat is een hele leuke balans.”
De Erfgenaam is vanaf woensdag 30 augustus 2023 weer wekelijks om 20:30 uur te zien op RTL4.
Partnerbijdrage
Zeg al je plannen voor deze zaterdagmiddag maar gauw af, want het wordt hoog tijd om op de bank te kruipen en je televisie aan te zetten. Comedy Central komt namelijk vanaf 14:55 uur met een heuse Christmas Marathon van The Simpsons.
Thema van Nederlandse songfestivalinzending van Claude is 'moeders'
22:10Dit zijn de afvallers van de zesde aflevering van The Masked Singer 2024
22:05Wie vermomt zich als De Adelaar in The Masked Singer 2024?
21:55Deze BN'ers zitten volgens jullie in de pakken van The Masked Singer 2024
21:40Ontmasker samen met ons het Blije Ei in The Masked Singer 2024