TVgids.nl
Klik op 'toestaan' om meldingen van TVgids.nl te ontvangen.
Van onze partners
In deze blog leggen we je haarfijn uit wat een domein en een domeinextensie zijn en waar je op moet letten als je die uitkiest voor je website.
Je domein op het internet is niets meer dan het adres dat je gebruikt. Het is een unieke combinatie van letters en cijfers die direct naar je website verwijst. Het is belangrijk dat je als eerste stap een domeinnaam check wereldwijd uitvoert, voor je aan je website begint. Zorg er ook voor om de naam zo eenvoudig mogelijk te houden. Op die manier zul je meer bezoekers over je virtuele vloer krijgen. Iedereen kent Bol.com. Maar als dat domein er zou uitzien als Bolindeonlinewinkel56897.com zou geen hond het kunnen onthouden. Het belang van de juiste keuze is groter dan je zou vermoeden.
Ook hier geldt een heel eenvoudig antwoord op een duur woord. De domeinextensie is niet meer dan het achtervoegsel aan je domeinnaam. Door die aan je naam toe te voegen maak je een domeinnaam of Domain Name System (DNS). Om je een idee te geven tonen we je de meest bekende extensies die in Nederland gebruikt worden:
Ieder land heeft zijn eigen extensie, voor Nederland is dat zoals we allemaal weten .nl. Terwijl ‘eu’ voor Europa staat, ‘com’ voor company en ‘org’ voor organisation (organisatie). Die laatste zie je tegenwoordig vaak bij internationale hulpinstellingen of dienstverleningen. Denk aan wikipedia.org en wordpress.org.
Vroeger had een gewone website met het achtervoegsel org, een eerder schimmige reputatie. Het was alsof een bedrijf zijn locatie niet wou prijsgeven. Vandaag is dat misverstand helemaal uit de wereld geholpen, het is een betrouwbaar achtervoegsel, alleen weet je niet precies waar de website vandaan komt. De com is dan weer typisch voor de Verenigde Staten en voor het bedrijfsleven.
Er bestaat geen echte reglementering voor het gebruik van de verschillende achtervoegsels. Vroeger was dat anders. Om de nl achter je domeinnaam te zetten moest je ook in Nederland gevestigd zijn. In België is het pas sinds het millennium dat iedereen .be achter zijn naam kan zetten. De enige echte restrictie is dat de domeinnaam uniek is.
Om je domeinnaam te registreren moet je enkele stappen doorlopen. Laten we je tonen hoe je op een snelle en efficiënte manier aan een domeinnaam kunt komen.
We kunnen het niet genoeg blijven benadrukken dat de juiste keuze heel belangrijk is. Hoe simpeler je het houdt, hoe gemakkelijker je doelgroep de website zal vinden. Heeft je onderneming een eigen naam die niet door anderen gebruikt wordt, ga dan daar voor. Het is het eerste waar mensen naar zoeken als ze je website willen bezoeken.
Vroeger was het zo dat je domeinnaam belangrijk was om hoog te ranken in de zoekresultaten van Google. Gedeeltelijk is dat nog steeds zo. Maar de zoekmachine maakt nu ook gebruik van algoritmes die de inhoud van je site scannen. Op basis daarvan zal je website na een zoekopdracht hoog of laag scoren bij de resultaten. Dit element uit marketing noemen we SEO. Daar besteden we in een andere bespreking zeker meer tijd aan.
Nog een tip: registreer ook enkele variaties op je domeinnaam. Had je gekozen voor janssen.nl, kijk dan ook om janssen.com en janssen.org vast te leggen. Dat kan later problemen vermijden bij discussies over het merkenrecht.
We hebben je al gemeld dat je als een van de eerste stappen op weg naar een domeinnaam de beschikbaarheid moet nakijken. Er kan geen naam twee keer uitgegeven worden. Janssen.nl kan maar één keer gebruikt worden. Is je gewenste domeinnaam niet vrij kun je twee zaken doen. Een andere extensie kiezen of de naam aanpassen zodat die uniek is. Met een andere extensie zouden er verwarringen kunnen ontstaan, of zou je bezoekers en klanten kunnen verliezen aan anderen.
Een agentschap om domeinnamen te registreren noemt men een ‘registrar’. Je kunt kiezen voor een eenvoudige registratie zoals.nl of .com. Dat kun je bij de meeste registrars klaarspelen. Die registraties zijn niet echt duur, en de aanvraagprocedure is vrij eenvoudig.
Kies je voor een registratie die internationaal of wereldwijd je merk moet beschermen, wordt het niet zo eenvoudig. Dan komen de wetten en de regels van andere landen meespelen en daar huur je toch het best professionele hulp voor in. Ga voor een registrar die het nodige voor je website kan betekenen. Soms zijn dat ook niet alleen domeinnamen, maar ook e-mail en webhosting.
Zorg ervoor dat volgende informatie correct wordt doorgegeven. Indien het registratiekantoor daar fouten in ontdekt kan de domeinnaam geschrapt worden:
Als je eenmaal alles hebt opgegeven, en je betaling hebt uitgevoerd loopt alles automatisch. Je hoeft verder zelf niets meer te doen. Je domeinnaam zal geregistreerd worden voor een periode van tien jaar. Verleng je die periode niet zal die domeinnaam ‘on hold’ worden gezet. Wordt de naam dan nog niet verlengd, zal deze opnieuw beschikbaar komen voor anderen.
De WHOIS, vrij vertaald ‘wie Is’, is een wereldwijde databank waar je domeinnaam wordt opgenomen. Als je eenmaal in de WHOIS-databank vermeld wordt kan de domeinnaam niet meer aan anderen toegekend worden. Het is deze databank die geraadpleegd wordt als je nakijkt of de nieuwe domeinnaam nog vrij is.
Misschien nog interessant om te vermelden dat een domeinnaam onder het recht van de intellectuele eigendom valt. Dat betekent dat in de wetten van het vermogensrecht het gebruik van een domeinnaam beschermd is. Hij maakt deel uit van je merk eigenheid en je merkverhaal.
Het is 'een rare dag' voor Froukje en Hugo bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven
10:27Kijkers niet blij met veranderingen rond realityprogramma Lang Leve de Liefde
09:36Familie Bogaart uit Waar Doen Ze Het Van? krijgt een reallifesoap op SBS6
09:29Video: De familie Jelies kon bij de NPO ‘niet zichzelf zijn’
09:15Video: Judith en Bart uit Winter Vol Liefde slaan een nieuwe weg in