Nieuws
Peter R. de Vries. Onverschrokken misdaadverslaggever met hart op de juiste plek
Jacob-Jan van de Groep
  ·    ·  
LAATSTE UPDATE: 16-07-21 16:55
Peter Rudolf de Vries vocht na een moordaanslag in Amsterdam een week lang in het ziekenhuis voor zijn leven. Op donderdag 15 juli maakte zijn familie bekend dat Peter de strijd heeft verloren. Hij werd 64 jaar. Een profiel van zijn leven.
Zijn levenswerk was het helpen van anderen. Dat deed hij vastberaden, vol zelfvertrouwen en zonder angst. Met als motto ‘Het is beter rechtop te sterven dan knielend te leven’. Onverschrokken en met nimmer aflatende inzet beet hij zich al jarenlang als een pitbull vast in zaken die eerder onopgelost bleven. Maar hij deed meer.
De Ontvoering Van Alfred Heineken
Na zijn militaire dienstplicht gaat Peter R. de Vries in 1978 aan de slag bij De Telegraaf op de algemene redactie. Nog geen jaar later plaatst de Amsterdamse krant hem over vanuit Den Haag naar het hoofdkantoor om daar misdaadverslaggeving te doen.
In 1987 neemt De Vries ontslag bij de krant van wakker Nederland en gaat hij aan de slag als hoofdredacteur van het blad Aktueel. In datzelfde jaar verschijnt zijn boek De Ontvoering Van Alfred Heineken, waarvoor hij ook met ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder sprak.
De Vries liet zien betrouwbaar te zijn door het boek pas na hun proces – zoals beloofd – te publiceren. Ook werkt hij in hetzelfde jaar voor het eerst mee aan een televisieprogramma; True Crime van Jaap Jongbloed.
Eigen programma
Van oktober 1995 tot juni 2012 heeft Peter R. de Vries zijn eigen televisieprogramma. In Peter R. de Vries, misdaadverslaggever behandelt hij aan misdaad gerelateerde zaken, zoals moord- en verkrachtingszaken, oplichting en kinderporno. Zijn kenmerkende uitspraak ‘Zorg dat u klaar zit, dan heeft u altijd een alibi’ zit bij veel mensen in het geheugen gegrift.
Van het programma maakt hij twintig seizoenen en maar liefst 264 afleveringen. Op 3 juni 2012 wordt het programma afgesloten met een dubbele aflevering, waarvan de laatste een terugblik op de loop van en een kijkje achter de schermen bij het programma is.
De Puttense Moordzaak
In 1999 schakelt De Vries oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw in voor de Puttense moordzaak. Blaauw schrijft een brief met acht punten van kritiek aan de minister van Justitie. Nadat Geert Jan Knoops in 2001 een revisieverzoek indient, wordt de zaak over de moord op Christel Ambrosius heropend.
Op 24 april 2002 worden de twee Puttense zwagers Wilco Viets en Herman du Bois – die in eerste instantie in 1995 werden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf - vrijgesproken. De zwagers krijgen daarna 1,8 miljoen euro schadevergoeding. De Vries staat beiden vanaf 1995 bij en maakt meer dan 35 uitzendingen over de zaak.
Mabel Wisse Smit
Op 2 oktober 2003 baart De Vries opzien met zijn interview met Charlie da Silva, de lijfwacht van topcrimineel Klaas Bruinsma. Volgens de Chileen had prinses Mabel Wisse Smit in het verleden een relatie met Bruinsma. Die verklaring zorgt voor ophef en breng het Koningshuis in verlegenheid, omdat die juist de aankondiging van de verloving van Prins Friso met Wisse Smit de deur uitdoen.
Ondanks een statement van Mabel met daarin een ontkenning, doen de woorden van Da Silva veel stof opwaaien. Ook in een tweede uitzending over dit onderwerp herhaalt Da Silva zijn woorden en weerspreekt hij ontlastende verklaringen, onder andere van Geurt R., een andere lijfwacht van Bruinsma.
Natalee Holloway en Joran van der Sloot
Van 2006 tot 2008 maakt Peter R. de Vries een reconstructie van de verdwijning van Natalee Holloway. Via Patrick van der Eem, die undercover voor hem werkt, wint De Vries het vertrouwen van Van der Sloot, die in een auto vol met verborgen camera’s en microfoons toegeeft het lichaam van Holloway met een vriend in zee heeft laten verdwijnen.
Emmy Award
Voor die twee uur durende uitzending ontvangt De Vries een Emmy Award. Volgens Stichting KijkOnderzoek is deze uitzending met de bekentenis van Joran van der Sloot door 7 miljoen mensen bekeken: nog altijd een record voor een niet-sportprogramma op een Nederlandse commerciële zender. Voor de uitzending laat Peter de moeder van Natalee, Beth, overkomen uit de Verenigde Staten om haar eerst de beelden te laten zien.
Nicky Verstappen
In augustus 2018 wordt de verdwijning van Nicky Verstappen na 20 (!) jaar opgelost. De Vries treedt al jaren op als vertrouwenspersoon van de familie en in 2010 doet de misdaadverslaggever uitgebreid onderzoek naar de zaak. Het misdrijf wordt uiteindelijk opgelost nadat een uitgebreid DNA-onderzoek is gedaan. In 2020 wordt Jos B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar.
Holleeder-tapes
Een jaar later openbaart De Vries een telefoongesprek met Holleeder, later de Holleeder-tapes genoemd, waarin de levenslang vastzittende crimineel spreekt over samenwerking met andere misdadigers en opbiecht dat hij De Vries heeft bedreigd. Bij de getuigenis van Astrid Holleeder tegen haar broer in de rechtszaal is De Vries haar rechterhand.
Tanja Groen
Onlangs weet De Vries weer een coldcase-zaak in de schijnwerpers te plaatsen. Sinds 1993 is Tanja Groen vermist en De Vries is De Vries niet als hij het niet tot de bodem toe uitzoekt. Hij kondigt een crowdfundactie aan die een beloning van één miljoen euro moet opleveren voor degene die de gouden tip heeft over de verdwijning van Tanja Groen.
Vandaag een bespreking met het huidige bestuur van studentenvereniging Circumflex uit Maastricht. Tanja Groen verdween in 1983 na een feestje van deze vereniging. Zij willen graag helpen. Geweldig. Doet u al mee? Help ook mee om de beloning bij elkaar te krijgen. Doneer! pic.twitter.com/hbDzD43KmJ — Peter R. de Vries (@PeterRdeV) July 5, 2021
Adviseur kroongetuige
In juni 2020 besluit De Vries om vertrouwenspersoon te worden van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen zeventien verdachten waaronder Ridouan T. Volgens De Vries staat hij sinds 2019 al op de dodenlijst van T., maar ook het liquideren van B.’s advocaat Derk Wiersum en diens broer weerhoudt hem er niet van Nabil B. als adviseur bij te staan.
Andere werkzaamheden
Naast zijn werk in de misdaadjournalistiek doet De Vries tal van andere dingen in zijn leven. In april 2005 is De Vries een van de oprichters van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang.
Daarnaast begint Peter, zelf een fervent Ajax-fan, in 2014 als voetbalmakelaar. Samen met zijn zoon Royce en oud-voetballer Piet Keizer runt hij het bureau PR Sportmanagement BV. In 2017 begint hij eveneens met zijn zoon en advocaat en televisiepresentator Khalid Kasem het advocatenkantoor De Vries & Kasem.
In de jaren die volgen is Peter R. de Vries veel op televisie te zien in talkshows. Soms geliefd, soms zorgend voor tumult omdat hij staat voor zijn mening. Ook schuift hij vaak aan achter de desk van RTL Boulevard, net zoals op 6 juli 2021.
De Vries had in zijn loopbaan en leven altijd nauwe contacten met criminelen. Hij ging voorzichtig met ze om, maar liet angst nooit regeren. Een week lang vocht hij in een Amsterdams ziekenhuis voor zijn leven. Heel Nederland hoopte dat de misdaadverslaggever ons nog een keer zou verbazen, zoals hij dat al zijn hele loopbaan deed, maar het mocht niet zo zijn. Op 15 juli overleed hij aan de gevolgen van de aanslag op zijn leven.
Wat je verder niet mag missen
Alle tipsPartnerbijdrage
De indringende dramaserie De Toeslagenaffaire is nu te zien op NPO Start
Het toeslagenschandaal ontwrichtte de afgelopen jaren de levens van heel veel gedupeerde families. Over dit enorme drama is een driedelige Nederlandse serie gemaakt die je nu kunt zien bij NPO Start.Laatste nieuws van TVgids.nl
Meer nieuws 10:00Iliass Ojja kijkt niet naar kijkcijfers De Toeslagenaffaire: 'Hoop vooral dat kijkers zich bewuster worden'
09:56Tatjana Šimic heeft een rol in de spin-off van Flodder
09:30Gisteren in Het Sinterklaasjournaal: de Pieten vechten om de laatste cadeautjes
08:47De TV van gisteren: Kijkers keihard over gasten in Boerderij van Dorst
06:47Vanavond op TV: De Bevers verleggen grenzen, Furious 7, Scary Movie 5