TVgids.nl
Klik op 'toestaan' om meldingen van TVgids.nl te ontvangen.
Nieuws
1. Waarom wilde je deze documentaire maken?
“Toen ik de diagnose darmkanker kreeg, zei ik tegen mezelf: als ik hieruit kom, ben ik verplicht om mijn verhaal te vertellen. Ik hoop dat deze documentaire leidt tot meer bewustwording en dat mensen beseffen hoe essentieel vroege opsporing bij kanker is. Dat wil ik delen. Ik heb zelf ongelooflijke mazzel gehad. Als het bij mij een half jaar later was ontdekt, hadden wij dit gesprek niet gehad.”
2. Vanaf wanneer ben je jouw proces gaan vastleggen?
“Dat duurde wel even. In het begin waren mijn vriendin Olcay Gulsen en ik van plan om dit helemaal stil te houden. Er was een tumor ontdekt en ik moest naar het ziekenhuis voor een ingreep. Zelfs mijn kinderen wisten van niets. Ik dacht: ik laat me helpen en kom ermee weg. Niet wetende hoe erg het was. Na die ingreep bleek toch dat er uitzaaiingen waren.”
3. En dat verandert alles…
“Ik belandde in een achtbaan. Wat houdt zo’n diagnose darmkanker precies in? Bij wie kan ik met mijn vragen terecht? Ga ik dood? We hebben toen familie en vrienden ingelicht en op sociale media zijn we een dagboekje gaan bijhouden. Het idee voor deze documentaire en om te filmen tijdens mijn operaties, legde ik voor aan mijn chirurg Jurriaan Tuynman. Hij stemde uiteindelijk in, op voorwaarde dat de film ook echt educatief zou zijn.”
4. Hoe heeft het afgelopen jaar jou veranderd?
“Jurriaan vertelde mij al: ‘Als je zelf eenmaal met jouw eindigheid geconfronteerd wordt, verandert jouw perspectief op het leven.’ Zo is het ook. Ik ben een bepaalde schaamte kwijt en durf me breekbaarder op te stellen. Hiervoor was ik meer bezig met wat anderen van mij vonden. Het is niet zo dat elke filter nu sociaal en emotioneel weg is hoor, maar het kan me niet meer schelen wat mensen van me denken.”
5. Welke andere dingen werden belangrijker?
“Ik ben empathischer geworden. Ik heb nu veel meer oog voor de mensen in mijn directe omgeving, mijn vrienden en familie. Anders gezegd: ik neem nu wat vaker de telefoon op. Voorheen liet ik hem maar overgaan omdat ik geen zin of geen tijd had. Komt later wel. Het is vaak gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Ik leef nu veel meer in het moment.”
6. Is jouw band met Olcay ook veranderd?
“In zo’n proces deel je natuurlijk alles met elkaar. Zowel de lichamelijke als de geestelijke ongemakken. Soms zag ik het even helemaal niet meer zitten. Als je diep wegzakt heb je elkaar echt nodig. Toen was Olcay er voor mij. Daarnaast hebben we ook veel gelachen. We zijn zoveel hechter geworden. Laatst vroeg iemand of we nu dus ook gaan trouwen. Maar waarom? Deze situatie heeft zo’n andere dimensie aan onze relatie gegeven, hier kan geen bruiloft nog wat aan toevoegen.”
De documentaire Diagnose De Wild is zondag 7 november 2021 om 22:15 uur te zien op NPO1.
Partnerbijdrage
Voor wie tijdens de feestdagen toe is aan iets anders dan weer Home Alone of Love Actually, heeft Paramount Network de oplossing. De hele kerstweek staat de zender in het teken van de films van regisseur en acteur Quentin Tarantino.
Arjen Lubach niet bang voor 'Spijkerman-effect' bij RTL: 'Wij redden het wel'
11:18'Mol' krijgt dankzij Wie is de Mol? extra betekenis in het woordenboek
10:00Carrie ten Napel over de achterliggende gedachte van Scrooge LIVE: 'Schrik ieder jaar weer'
09:53De TV van gisteren: Niels van der Laan en Jeroen Woe laten Even Tot Hier-kijkers met groot vraagteken achter
06:47Vanavond op TV: Scrooge live, Expeditie Robinson, Mean Girls